92 doden bij tsunami voor kust Indonesië
Indonesische jongens in Yogyakarta ruimen puin nabij hun school. Foto: ap
JAKARTA - Een twee meter hoge vloedgolf heeft enkele badplaatsen en vissersdorpen op het Indonesische eiland Java overspoeld, nadat zich voor de kust een aardbeving had voorgedaan met een momentmagnitude van 7,7. Volgens ooggetuigen, hulpverleners en plaatselijke media kwamen bij de tsunami zeker 92 mensen om het leven en worden er nog tientallen vermist. Hotels, restaurants en huizen liepen zware schade op, maakten de Indonesische politie en getuigen bekend.
Volgens een plaatselijk parlementslid is Pangandaran, een populaire badplaats, het zwaarst getroffen. Alle huizen aan het strand werden verwoest, zei een vrouw die getuige was van de vloedgolf. In het district Puring kwam zeker één persoon om het leven en zijn negentien mensen vermist.

In een gebied van 180 kilometer langs de kust vluchtten duizenden mensen naar nabijgelegen heuvels of klommen in bomen om aan de vloedgolf te ontsnappen. Anderen renden moskeeën binnen om te bidden.

Indonesië werd door de verwoestende tsunami van 2004 het zwaarst getroffen en heeft daarna een waarschuwingssysteem opgezet. Regionale seismologische bureaus lieten waarschuwingen uitgaan dat de aardbeving sterk genoeg was om een vloedgolf te doen ontstaan, maar de slachtoffers hoorden die niet op tijd. De aardbeving deed zich voor ten zuidwesten van de westkust van Java om 10.24 uur Nederlandse tijd. De beving werd tot in de hoofdstad Jakarta gevoeld. Twee uur later volgde een naschok met een momentmagnitude van 6,1.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in