SUN CITY - Stefan Everts liet zich vanmiddag in de laatste meters van de tweede reeks verrassen door de Nieuw-Zeelander Joshua Coppins in de Grote Prijs MX1 van Zuid-Afrika in Sun City, de elfde van veertien manches om het wereldkampioenschap.
In een fel duel met de Nieuw-Zeelander Joshua Coppins (Honda) had Everts nochtans gewonnen spel op het einde van de tweede reeks. Maar ogenschijnlijk teveel op zijn gemak viel Everts nog op enkele bochten van het einde. Coppins ging in extremis nog voorbij de Limburger, om zo zijn tweede Grote Prijs van het seizoen te winnen na die van Zweden twee weken geleden.

Net als toen won Coppins in Sun City beide reeksen, telkens voor Everts. De Nieuw-Zeelander maakt zo zes puntjes goed in het WK-klassement op de Belgische leider. Coppins (416 ptn) heeft als tweede 39 punten achterstand op Everts (455). Steve Ramon (KTM) kwam uit op een mooie derde plaats, die hij ook telkens in de reeksen neerzette. De Nieuw-Zeelander Ben Townley, nog vierde in de eerste reeks, moest vrede nemen met de zeventiende plaats in de tweede manche. In de GP eindigde Townley als tiende.

Ramon doet in het WK een goede zaak. Hij klimt naar een vijfde plaats vlak achter Joël Smets, die vijfde eindigde in de Zuid-Afrikaanse GP na een vijfde en zesde plaats in de reeksen. De volgende WK-afspraak is de Grote Prijs van Wallonië op 31 juli in Nismes.