George Hincapie wint koninginnenrit
George Hincapie beseft het nog altijd niet: hij heeft zowaar een bergetappe gewonnen! Foto: reuters
SAINT-LARY-SOULAN - De Amerikaan George Hincapie (Discovery Channel) heeft zondag de vijftiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 32-jarige Hincapie, die met zijn team ook al de ploegentijdrit won, haalde het in de ’koninginnenetappe’ over 205,5 km van Lézat-sur-Lèze naar Saint-Lary-Soulan in een spurt voor de Spanjaard Oscar Pereiro (Phonak).
De derde plaats was op een kleine minuut voor de Italiaan Pietro Caucchioli (Crédit Agricole), vierde werd de Nederlander Michael Boogerd (Rabobank), vijfde de Fransman Laurent Brochard (Bouguyes Telecom). Ze waren de enige overblijvers van een vroege vlucht van veertien renners.

De renners moesten in deze tweede Pyreneeënrit in totaal over zes cols, de eindstreep lag bovenop Pla-d’Adet, een col buiten categorie.

De Amerikaan Lance Armstrong (Discovery Channel) finishte als zevende op 5:04, net achter de Italiaan Ivan Basso (CSC). Jan Ullrich (Dui/T Mobile) werd negende op 6:28.

In het algemene klassement blijft de zesvoudige Tourwinnaar soeverein leider voor Basso, die de tweede plaats afsnoept van de Deen Michael Rasmussen (Rabobank), de nieuwe nummer drie in de stand.

Morgen staat de tweede rustdag op het programma.

Rituitslag

1. George Hincapie (VSt/DIS) de 206,0 km in 6u06:38.
(gem.: 33,7 km/u) 2. Oscar Pereiro (Spa/PHO) op 0:06.
3. Pietro Caucchioli (Ita/C.A) 0:38.
4. Michael Boogerd (Ned/RAB) 0:57.
5. Laurent Brochard (Fra/BOU) 2:19.
6. Ivan Basso (Ita/CSC) 5:04.
7. Lance Armstrong (VSt/DIS) 5:04.
8. Oscar Sevilla (Spa/MOB) 6:28.
9. Jan Ullrich (Dui/MOB) 6:28.
10. Michael Rasmussen (Den/RAB) 6:32