MADRID - Door de grote hitte en de ergste droogte sinds decennia hebben diverse bosbranden in Spanje duizenden hectare bosbestand vernietigd. De grootste brand hield huis in de omgeving van Guadalajara ten noordoosten van Madrid, aldus de radio zondag.
Drie dorpen van circa 500 inwoners moesten uit voorzorg ontruimd worden. De oorzaak van de brand zou nalatigheid geweest zijn.

Een groep dagjesmensen had ondanks het verbod in de open lucht de barbecue aangestoken. De vonken sloegen over op het droge gras, waardoor de omgeving in een mum van tijd in brand stond. Dozijnen brandweerlui waren uren in de weer om het vuur onder controle te krijgen.

Er waren ook nog branden in de omgeving van Zaragoza en Zamora aan de grens met Portugal. Daar raakten tijdens de bluswerken zes hulpverleners gewond.

In de buurt van Ciudad Real pakte de politie een 63-jarige op, die een vuurtje had aangestoken in de omgeving van een olieraffinaderij. Dozijnen hectare pijnbomenbos ging in de vlammen op, aldus de overheid. De raffinaderij kwam echter niet in gevaar.