Mottorrijders van kust naar Heizel
Foto: hrb
BRUSSEL - Op de Heizel is zondagmiddag een kolonne motorrijders verwelkomd door koning Albert. Ze waren 's morgens om tien uur vertrokken op de luchtmachtbasis van Koksijde, meldt de VRT.
De motorrijders volgden dezelfde weg die Leopold I, de eerste koning van België, aflegde toen hij in België aankwam, dag op dag 174 jaar geleden. De tocht van de motorrijders maakt deel uit van de viering van 175 jaar België en 25 jaar federalisme.

,,Ik hou van u''

In heel het land werd gisteravond gedanst op de tonen van het lied ,,Ik hou van u - Je t'aime, tu sais'' van Stijn Meuris en Marie Daulne (Zap Mama). Duizenden mensen in twaalf steden dansten een choreografie van choreografen Damien Jalet en Sidi Larbi Cherkaoui. In Ieper genoten koning Albert en koningin Paola mee van het spektakel.

Het dansevenement ,,België danst'' kaderde in de viering van 175 jaar België en 25 jaar federalisme. In twaalf verschillende steden werd de dans zaterdagavond ingestudeerd onder leiding van beroepsdansers.

Ieper

Toen het vorstenpaar rond 20.45 uur de Ieperse Grote markt kwam opgereden, waren er al enkele honderden dansers de choreografie aan het inoefenen op het plein voor de Ieperse Lakenhalle. Burgemeester Luc Dehaene, gouverneur Paul Breyne en Vlaams minister-president Yves Leterme -drie Ieperlingen- stonden koning Albert en koningin Paola op te wachten.

Rond 21.45 uur namen ze plaats op het podium, het plein voor de Lakenhalle stond ondertussen vol met bijna duizend dansers van alle leeftijden die stap voor stap de choreografie van het lied werd aangeleerd. Om 22.10 uur werd in alle twaalf steden het startschot gegeven voor ,,België danst'', vier minuten dansten overal in België duizenden mensen op dezelfde walsmuziek.