De ondernemersorganisatie Unizo en SAV, de Koninklijke Beroepsorganisatie van de Vlaamse Goederenvervoerders, pleiten voor een maximale betalingstermijn van 30 dagen voor transporteurs. Volgens de organisaties is dat, samen met het integraal doorrekenen van de gestegen kosten, de meest efficiënte manier om ervoor te zorgen dat de zelfstandige transportsector niet gedecimeerd wordt door de gestegen dieselprijzen.
De kleine winstmarges maken de sector kwetsbaar voor de sterke stijging van de brandstofprijzen, stellen Unizo en SAV. 'Nu betalen veel klanten pas na meer dan 60 dagen. Veel, vooral kleinere, transporteurs kunnen de gestegen kosten niet zolang voorschieten. Een strafclausule naar Frans model moet de kortere betalingstermijn afdwingbaar maken', luidt het.

Dinsdag zal SAV zijn vragen voorleggen aan de staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V).

Unizo en SAV wijzen intussen op de meerinkomsten voor de regering door de dure diesel. De organisaties vragen de regering deze meerinkomsten aan te wenden om de sector fiscaal te ondersteunen, zoals dat ook in Nederland en Duitsland gebeurt.

'Het regeerakkoord voorziet uitdrukkelijk in steunmaatregelen voor wie vroeger dan verplicht investeert in de meest milieuvriendelijke motorvoertuigen. Voert de regering dit engagement niet uit, dan verzwakt de concurrentiepositie van de Belgische transportsector verder tegenover het buitenland', waarschuwen Unizo en SAV.

SAV en Unizo willen ook dat de wetgeving inzake strafrechtelijke medeverantwoordelijkheid effectiever wordt toegepast. 'Op die manier kan de klant van de vervoerder mee aansprakelijk gesteld worden voor inbreuken indien de echte aansturing van de overtreding bij de klant en niet bij de vervoerder ligt', zeggen de organisaties. 'Dit is niet alleen een correct sluitstuk van wat de wetgever al jaren wil, maar het komt ook de verkeersveiligheid ten goede', luidt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig