Olieramp bedreigt drinkwater in Moskou
Foto: ap
MOSKOU - Het water van de Wolga is mogelijk vervuild nadat minstens 300 ton olie is weggelekt uit een ontspoorde Russische goederentrein. Ook de drinkwatervoorziening van Moskou kan bedreigd worden, zo zei Oleg Mitvol, de plaatsvervangende verantwoordelijke van de Russische milieuoverheid. Hij sprak van ,,de grootste milieuramp in Centraal-Rusland sinds jaren''.

In de regio Tver, ten noordwesten van de Russische hoofdstad, zijn woensdagavond 24 tankwagens met zware stookolie ontspoord en van de spoorbedding gestort. Uit acht wagons vloeide stookolie in de rivier de Vasoesa, een bijrivier van de Boven-Wolga. De aangebrachte barrières waren ontoereikend om de oliemassa tegen te houden.

Deskundigen vrezen dat het olietapijt begin volgende week het administratief centrum van Tver zal bereiken. Ongeveer honderd kilometer stroomafwaarts van Tver ligt een groot spaarbekken waaruit ook het drinkwater voor Moskou komt.

De milieu-autoriteiten hebben verbruikers in de regio Tver en andere gebieden aan de Wolga gewaarschuwd voor het gebruik van water uit de rivier. Volgens Mitvol zijn al grote hoeveelheden olie in het grondwater gesijpeld, waaardoor de gevolgen van het ongeluk moeilijk in te schatten zijn. De expert leverde kritiek op de oliebedrijven Transneft en Transnefteprodukt, omdat zij geen chemicaliën en oliedammen ter beschikking hebben gesteld.

Directeur Vladimir Sazonov van de Russische nationale spoorwegmaatschappij zei dat de trein waarschijnlijk is ontspoord door een verzakking van de spoorbedding als gevolg van zware regenbuien rond Moskou.