Tibetaanse vrijheidsstrijders boos om hogesnelheidstreinen
Foto: rr
MONTREAL - Tibetaanse militanten hebben felle kritiek op vliegtuig- en treinconstructeur Bombardier. De Canadese constructeur sleepte eind vorig jaar een contract in de wacht voor de bouw van een reeks hogesnelheidstreinen tussen China en de Tibetaanse hoofdstad Lhassa. Volgens de Tibetaanse vrijheidstrijders krijgt China daarmee een extra instrument om zijn dominantie te benadrukken en om de boeddhistische cultuur in Tibet uit te roeien.
In oktober vorig jaar sloot Peking met Bombardier een contract af voor 20 hogesnelheidstreinen. In mei van dit jaar werd die bestelling verdubbeld. Met het contract was een bedrag van 382 miljoen dollar gemoeid.

Maar de pro-Tibetaanse militanten vrezen dat de trein de Chinese dominantie zal versterken en een bedreiging zal vormen voor hun cultuur. ,,De Chinese regering stimuleert al Chinezen om zich in Tibet te vestigen en de Tibetanen te assimileren. Het treinverkeer zal de toeloop van Chinezen nog sterk doen toenemen. Daarmee wordt het overleven van de Tibetaanse bevolking bedreigd'', aldus een Tibetaanse vrijheidsbeweging.

,,De regeling van het conflict tussen China en Tibet is niet onze verantwoordelijkheid'', reageert Bombardier-topman Laurent Beaudoin. Volgens hem zou de dalai lama, de spirituele en politieke leider van de Tibetanen, achter de bouw van de hogesnelheidstreinen staan omdat het een stap zou zijn in de economische ontwikkeling van het Tibetaanse volk.