SEOEL - Noord-Korea wil zo mogelijk volgende maand al de onderhandelingen over zijn nucleaire programma hervatten als hierover een akkoord kan worden bereikt met de Verenigde Staten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il vandaag gezegd tijdens besprekingen met de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording Chung Dong-young in Pyongyang.
Noord-Korea boycot de gesprekken over zijn atoomprogramma met de VS, China, Japan, Rusland en Zuid-Korea al elf maanden, wegens de ,,vijandige houding'' van de VS tegenover het communistische land. De Amerikanen hebben al verscheidene malen aangegeven niet de intentie te hebben Noord-Korea binnen te vallen en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft gezegd dat Washington de soevereiniteit van het land erkent.

Het was voor het eerst sinds drie jaar dat Kim Jong Il weer een hoge vertegenwoordiger van de Zuid-Koreaanse regering wilde ontmoeten. Chung was in Noord-Korea vanwege het lustrum van de historische top van Kim met de toenmalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung in juni 2000.

Naast een oplossing voor het geschil over de Noord-Koreaanse ontwikkeling van kernwapens bespraken Kim en Chung de hervatting van het overleg tussen de legers van beide landen en de kwestie van de Koreaanse families die door de zwaarbewaakte grens tussen noord en zuid gescheiden zijn. Kim en Chung kwamen overeen dat familiereünies vanaf 15 augustus weer kunnen plaatsvinden.