AMSTERDAM/BRUSSEL - Het treinverkeer in Nederland ligt vandaag stil door een staking bij spoorwegbeheerder ProRail. Er is ook geen treinverkeer tussen België en Nederland. Uit onvrede met een cao-voorstel blokkeert een groep van ruim honderd treindienstleiders (die seinen en wissels bedienen) het spoorverkeer.
Het conflict draait vooral om het salaris. ProRail biedt een loonsverhoging van 2,75 procent over de jaren 2005 en 2006. De bonden eisen 4,75 procent. Acht op de tien treindienstleiders heeft vandaag het werk neergelegd. In totaal werken er ruim 2.800 mensen bij ProRail.

Toch lijkt Nederland weinig last te hebben van de werkonderbreking. Veel reizigers hebben gekozen voor een vrije dag of hebben alternatief vervoer geregeld.

Ook het treinverkeer tussen België en Nederland ligt volledig stil. Zo rijden de Thalystreinen van Frankrijk naar Nederland maar tot Antwerpen-Berchem. Omgekeerd vertrekken de Thalystreinen die normaal gezien vanuit Amsterdam vertrekken, vandaag uitzonderlijk vanuit Antwerpen-Berchem.

Drukker op snelwegen

Op de Nederlandse snelwegen was het iets drukker dan normaal en dan met name rond Amsterdam en in Noord-Brabant. Tussen Breda en Tilburg stonden wel lange files.