CHARLOTTE - De Bank of America, de nummer twee in de Verenigde Staten, neemt een belang van zo’n 3 miljard dollar (2,5 miljard euro) in de tweede grootste bankengroep van China, de ’China Construction Bank’ (CCB). De Bank of America krijgt een participatie in het kapitaal van zo’n 9 procent.
Concreet gaat Bank of America 2,5 miljard dollar in de bank investeren, en later dit jaar - als CCB naar de beurs trekt - zouden de Amerikanen nog eens voor 500 miljoen dollar aandelen kopen.

Daarnaast heeft de Bank of America nog een optie om haar belang in de volgende vijfenhalf jaar te vergroten tot 19,9 procent.

472 miljard dollar

De CCB heeft een balans van omgerekend zo’n 472 miljard dollar. De bank telt 135 miljoen klanten en heeft 14.500 kantoren. De bank is voor een meerderheid in overheidshanden, meer bepaald via de ’China Safe Investments Limited’. Het is van die investeringsmaatschappij dat de Bank of America een participatie overneemt.

De Amerikanen willen met hun investering vooral op lange termijn voordeel halen, aldus topman Kenneth D. Lewis. Hij meent dat de CCB de best geplaatste partner is. China heeft 1,3 miljard consumenten. De Chinese bank ziet in de samenwerking dan weer de mogelijkheid om ervaring op te doen over klantendiensten en het creëren van aandeelhouderswaarde.