FELUY - De directie van de BASF-vestiging in Feluy en van het Antwerpse moederbedrijf gaan op zoek naar mogelijke partners die zich willen vestigen op de site in Feluy en die bijvoorbeeld gebruik willen maken van de logistiek van het chemiebedrijf. Dat zou een deel van de 200 jobs die op de helling staan, kunnen redden.

Volgens die denkpiste zou een deel van het personeel weer tewerkgesteld kunnen worden, zoals nu al gebeurt met de firma Néochim.

,,We beschikken over verschillende troeven, zoals onze logistiek, gezien de grondstoffen per boot worden aangevoerd. Er worden treinen gelost en geladen en er is tranport over de weg, bovenop de energiebronnen en een waterzuiveringsstation'', legt Joan Maria Garcia Girona, directeur van de site, uit.

Hij verwijst ook naar de samenwerking met Néochim, een bedrijf dat glycerine produceert. Het behoort niet aan BASF toe, maar schakelt wel BASF-personeel in. De lokale directie beschikt op die manier over een ,,stevige ervaring voor dat soort van samenwerking met derden''.

De gesprekken bevinden zich nog in een embryonale fase, aldus Garcia Girona, ,,maar het project, dat altijd heeft bestaan, wordt in de huidige context herbekeken en uitgediept''.

Vanmorgen beslisten de arbeiders bij BASF op een personeelsvergadering unaniem om het werk te hervatten. Ze gaven ook een mandaat aan hun vakbondsvertegenwoordigers om onderhandelingen te starten over een sociaal begeleidingsplan.

Gisteren kregen de bonden uitleg van de directie over de financiële toestand van het bedrijf en cijfers over het dalende marktaandeel van BASF Feluy in de kunststoffenmarkt. Oorzaak is de hevige concurrentie vanuit het Verre Oosten.