MADRID - De Baskische terreurorganisatie ETA heeft de Spaanse autoriteiten een ,,dialoog en onderhandelingen'' aangeboden. De beweging lijkt echter niet van plan de wapens neer te leggen. Dat blijkt uit een communiqué dat door het Baskische dagblad Gara is afgedrukt.
De organisatie zegt dat er ,,hier en nu'' een oplossing mogelijk is voor het vier decennia oude conflict, en is bereid deel te nemen aan overleg. De ETA stelt ,,zelfbeschikking'' als een voorwaarde voor vrede. Maar in het communiqué wordt niets gezegd over de voorwaarde die de socialistische regering van José Luis Rodriguez Zapatero stelt, met name het neerleggen van de wapens. De organisatie bekritiseert het ,,repressieve beleid'' van het kabinet en zegt dat dit de vrede bemoeilijkt.

In het verleden heeft de Spaanse regering enkele keren geprobeerd te onderhandelen met de ETA. De groepering heeft soms een wapenstilstand aangewend om zich te herbewapenen. In de campagne van de ETA voor een soeverein Baskenland heeft de organisatie al meer dan 800 mensen omgebracht.