BISJKEK - Politie en ordetroepen hebben enkele honderden betogers verwijderd uit het regeringscentrum in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek. De betogers hadden het regeringscentrum kort daarvoor bezet uit protest tegen de afwijzing van de presidentskandidatuur van Oermat Baryktabasov. De autoriteiten diskwalificeerden Baryktabasov omdat hij staatsburger van het buurland Kazachstan zou zijn.
In Kirgizië heersen grote spanningen sinds president Askar Akajev in maart na een volksopstand het land moest verlaten. Eerder deze week waren er rellen in de zuidelijke stad Osj, waar bewakers het vuur openden op protesterende marktkooplieden. Zeven mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. Vorige week werd ook een parlementslid vermoord. De man was tevens eigenaar van de grootste automarkt in Bisjkek.

Tot de verkiezingen op 10 juli zijn zeven kandidaten toegelaten, onder wie waarnemend president Koermanbek Bakijev, die de meeste steun lijkt te genieten. Bakijev is tevens premier. Om mogelijke regionale spanningen te vermijden, heeft hij de voormalige veiligheidschef Feliks Koelov het premierschap beloofd als hij de verkiezingen wint. Bakijev heeft veel steun in het zuiden van het land, Koelov in het noorden.