De Gucht mailt VLD-mandatarissen
Foto: belga
BRUSSEL - In een mail aan de mandatarissen van de VLD heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht zich verdedigd in de zaak-Balkenende en zijn partijgenoten opgeroepen om de rangen te sluiten.
De Gucht erkent dat hij in de omschrijving van de Nederlandse premier Balkenende over de schreef is gegaan. ,,Ik besef dat zoiets uit mijn mond overkomt als een politieke stellingname, alhoewel zo niet bedoeld. Daarom zijn dergelijke stellingnames als minister van Buitenlandse Zaken niet gewenst. Dat was dus fout, zeker omdat het in dit geval ging om een buitenlandse regeringsleider'', schrijft hij.

Hij ontkent voorts formeel dat hij gelogen heeft over het akkoord dat zijn woordvoerder zou gegeven hebben over de inhoud van het interview aan Het Laatste Nieuws. Daarbij was het voor hem bijzonder ongelukkig dat hij net naar China vertrok en het interview niet heeft kunnen nalezen met het oog op eventuele aanpassingen aan de tekst. Zijn woordvoerder had een aantal aanpassingen voorgesteld, maar daar is niet op ingegaan.

,,Maar het is dus niet zo dat er ooit op enigerlei wijze een akkoord is gekomen vanuit het kabinet met de tekst zoals die verschenen is. Het verhaal als zou dat wel zijn gebeurd, is totaal onjuist'', aldus nog Karel De Gucht.

Ten slotte gaat hij ook in op de beeldvorming rond de VLD en roept hij op om de rangen te sluiten. ,,En wanneer de media de liberalen als aangeschoten wild beschouwen, moeten we meer dan ooit eendrachtig naar buiten treden'', besluit de minister.