Weinig optimisme over meerjarenbegroting
Foto: rr
BRUSSEL - In het Europese Raadsgebouw in Brussel heerst weinig optimisme over de meerjarenbegroting. Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland deden vanochtend weinig water in de wijn en blijven bij hun harde standpunten. De vergadering werd vanmiddag onderbroken voor bilateraal overleg, maar nu zouden de regeringsleiders weer samenzitten.
De opschorting van de plenaire vergadering werd in diplomatieke kringen eerder als een geruststellend signaal geïnterpreteerd. Het wijst erop dat Juncker nog altijd gelooft dat een compromis haalbaar is. Groot-Brittannie en Nederland zouden nog steeds de grootste dwarsliggers zijn. Premier Guy Verhofstadt heeft ondertussen het Raadsgebouw verlaten en bevindt zich nu in de Lambermont.

De Britse premier Tony Blair verklaarde dat de uitgaven van de Unie helemaal hervormd moeten worden. ,,Ze moeten meer met de prioriteiten van de burger rekening houden.'' Blair weet dat zulke ingrijpende beslissingen vandaag niet mogelijk zijn, maar hij vindt dat de principiële beslissing op deze top kan vallen. Londen hamert er al jaren op dat de Unie te veel aan landbouw uitgeeft.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy zei dat de bevriezing van de Britse korting alleen niet volstaat voor Frankrijk. Er moet dus een afbouw zijn. Nederlands premier Jan Peter Balkenende blijft herhalen dat hij met een korting op de Nederlandse bijdrage van 1,5 miljard euro per jaar thuis wil komen.

,,Als we vanavond nog altijd in het Raadsgebouw zitten, is er reden tot optimisme, want dat zou betekenen dat er echt onderhandeld wordt'', zei de Belgische staatssecretaris Didier Donfut in de wandelgangen van het Justus Lipsiusgebouw. Of het zover komt, moet uit de bilaterale gesprekken met de Luxemburgse premier en EU-voorzitter Jean-Claude Juncker blijken.

Meer tijd voor ratificatie

De 25 Europese lidstaten waren het vanmiddag nog altijd niet volledig eens over hoe het nu verder moet met de ratificatieprocedures voor de grondwet. Luxemburgse diplomaten pendelen tussen alle delegaties met voorstellen voor een concrete tekst, voortbordurend op de mondelinge afspraken van gisteravond.

Denemarken en Polen maakten al bekend het geplande referendum over de grondwet voor onbepaalde tijd uit te stellen. Ook de Zweedse en Finse regering hebben bekendgemaakt dat ze de ratificatieprocedure voor onbepaalde tijd opschorten. Zweden ratificeert de Europese grondwet alleen maar als Nederland en Frankrijk nieuwe referenda organiseren.

Uitbreiding

Op hun Top pogen de Europese staats- en regeringsleiders zo weinig mogelijk aandacht te trekken op de uitbreiding. De EU-leiders hebben herhaald dat Roemenië en Bulgarije in 2007 lid worden van de Europese Unie en dat toetredingsonderhandelingen met Turkije in oktober beginnen. Maar ze waren voorzichtig over de kansen van westelijke Balkanlanden zoals Kroatië en Bosnië-Herzegovina.

Brussels parlement keurt grondwet goed

Het Brussels parlement heeft de Europese grondwet goedgekeurd met 69 stemmen voor en 10 tegen. Er waren geen onthoudingen. Alle democratische partijen stemden voor. Vlaams Belang en Front National stemden tegen. Ook bij Ecolo was er een dissidente stem, namelijk van Céline Delforge. In het debat noemde Groen!-parlementslid Adelheid Byttebier het ,,dom'' om vandaag te stemmen. Ook haar collega van Ecolo Yaron Pesztat wees erop dat de Brusselse parlementsleden zich gedroegen alsof er niets gebeurd was.

Protest

Bij het Brussels parlement hebben vanmiddag een zeventigtal mensen korte tijd geprotesteerd tegen de ratificatie van de Europese grondwet. Het ging om de lokale afdeling van de vakbonden ABVV-FGTB, ACOD-CGSP en enkele linkse organisaties. Ook enkele leden van de Rassemblement Wallonie-France, die aanhechting willen bij Frankrijk, waren aanwezig.