CHARLEROI - De directie van het Koninklijk Atheneum van Marchienne-au-pont (Charleroi) heeft gisteren beslist om voortaan het dragen van een hoofddoek te verbieden. Dat lokte vanmorgen hevige reacties uit bij de leerlingen. De lokale politie moest tussenkomen maar na enkele incidenten werd alles weer rustig.
Op de vergadering van het lerarenkorps gisteravond stemde 80 procent voor het verbod op ,,het dragen van elk hoofddeksel in het schoolgebouw alsook op stageplaatsen en tijdens schoolactiviteiten buiten de school''.

De directrice van het atheneum, Marie-Paule Marc deelde deze beslissing vanmorgen mee aan de 86 leerlingen die een hoofddoek dragen. De leerlingen reageerden hier heel hevig op, enkelen zelfs op een relatief gewelddadige manier, waarbij enkele ruiten sneuvelden.

De politie kwam tussen, maar er vielen geen gewonden. Rond 13 uur was het weer rustig in het atheneum.

De directie liet weten dat haar beslissing onherroepelijk is. Vrijdag wordt een samenkomst met de ouders van de leerlingen georganiseerd, in het bijzijn van schoolbemiddelaars. De ouders verwijten de directie dat de beslissing zonder voorafgaand overleg was genomen. De directrice zegt echter dat haar functie dit toelaat en dat ze bovendien de steun kreeg van het lerarenkorps.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in