NEW YORK - De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley moet de Amerikaanse miljardair-belegger Ronald Perelman 604,3 miljoen dollar (480 miljoen euro) schadevergoeding betalen. Dat heeft een rechtbank in Florida geoordeeld. De zakenbankier, die voor het geschil al 360 miljoen dollar opzij heeft gezet, gaat in beroep tegen de uitspraak.
Perelman beweerde voor de rechtbank dat Morgan Stanley hem had bedrogen bij de verkoop van zijn participatie in het bedrijf Coleman Inc in 1998. De miljardair verkocht zijn belang in het bedrijf voor kampeeruitrusting aan Sunbeam voor 1,5 miljard dollar. Achteraf bleek dat er geknoeid was met de boekhouding van Sunbeam en het bedrijf ging failliet. De jury van de rechtbank onderschreef het argument van Perelman dat hij voor de verkoop was voortgegaan op de informatie van Morgan Stanley. De bank noemt zichzelf slachtoffer in de zaak. Morgan Stanley was niet op de hoogte van de malversaties en heeft er zelf 300 miljoen dollar aan verloren.

De uitspraak betekent een nieuwe klap voor Philip Purcell, de ceo van Morgan Stanley. Die kreeg heel wat kritiek nadat hij eind maart het topmanagement bij de zakenbank grondig door elkaar schudde.