Excuses Newsweek volstaan niet voor Afghanistan en Pakistan
Foto: rr
KABUL - In Afghanistan en Pakistan is met instemming gereageerd op de rectificatie door het Amerikaanse tijdschrift Newsweek van het bericht over de ontwijding van korans. Beide landen menen echter dat excuses niet genoeg zijn.
Newsweek moet verantwoordelijk worden gesteld voor de schade die het gevolg is van de gewelddadige anti-Amerikaanse demonstraties die na de publicatie ontstonden, zei de Afghaanse presidentieel woordvoerder Jawed Ludin. De Pakistaanse minister van Informatie sjeik Rashid Ahmed noemde een verontschuldiging ,,niet genoeg''. Ook het Witte Huis dringt aan op herstel van de schade.

In Afghanistan gingen na de publicatie betogers de straat op uit woede dat ondervragers in de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo Bay kennelijk opzettelijk korans hadden ontwijd en in ten minste één geval een koran door een wc hadden gespoeld. Bij confrontaties tussen de betogers en ordetroepen vonden ten minste vijftien mensen de dood en raakten tientallen gewond. Ook in Pakistan, Jemen en de Gazastrook werden betogingen gehouden. In Guantanamo Bay worden ruim vijfhonderd gevangenen vastgehouden, die verdacht worden van hulp aan het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Newsweek zette het bericht uit de editie van 9 mei recht, maar de bureauchef van het blad in Washington, Daniel Klaidman, dacht niet dat de verantwoordelijke journalisten, Michael Isikoff en John Barry, zullen worden ontslagen. Klaidman kondigde ook aan dat het blad zal proberen het verhaal verder uit te spitten.

Het Witte Huis zei dat Newsweek ,,een goede eerste stap'' had gezet met de rectificatie, maar nu ook moeite zal moeten doen om de aangerichte schade te herstellen. Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan wees er op dat door het bericht doden zijn gevallen en de reputatie van het Amerikaanse leger is beschadigd. McClellan zei ook dat het Pentagon de zaak onderzoekt en nog geen enkele aanleiding voor het bericht heeft gevonden.