Hoofdverdachte in zaak-Remmery vrij
De verdachte bij zijn aanhouding Foto: pn
GENT - De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Gent heeft de hoofdverdachte in de zaak-Remmery, Bernard D.W., vrijgelaten zonder voorwaarden. De Kortrijkse politie had de man begin mei opgepakt omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dreigbrieven aan het adres van het delicatessebedrijf Remmery in Ledegem.

De 57-jarige man uit Ledegem was op 3 mei aangehouden omdat zijn dna was teruggevonden op een postzegel op een van de dreigbrieven. ,,Mijn cliënt heeft geen idee hoe dat daar is terechtgekomen'', zei Jan Leysen, de advocaat van D. nog voor de zitting van de KI. ,,Het is trouwens dna afkomstig van zweet en niet van zijn speeksel, en het spoor zat op de voorkant van de zegel. Bovendien was dat dna-spoor een gemengd dna-spoor. Het tweede deel van dat spoor komt overeen met ander dna dat teruggevonden is in een vingerafdruk op een van de brieven zelf. Er heeft dus zeker een andere persoon dee brieven aangeraakt.''

De raadkamer van Kortrijk vond het dna-spoor onvoldoende om de man aan te houden en besliste op 6 mei om de verdachte vrij te laten, weliswaar onder voorwaarden. Zo mocht D. van de raadkamer geen contact hebben met andere betrokkenen in het dossier. Het parket van Kortrijk ging tegen die beslissing in beroep.

De Gentse KI heeft nu beslist D. vrij te laten, zonder voorwaarden op te leggen. Meester Leysen wou na de bekendmaking van de beslissing geen commentaar meer geven. ,,Ik kan alleen zeggen dat mijn cliënt vandaag nog naar huis mag en dat hem geen voorwaarden zijn opgelegd. Over de reden van die beslissing ga ik niets zeggen, net zo min als ik iets ga zeggen over de inhoud van het dossier. Het onderzoek moet nu verder gevoerd worden en de mensen die daarmee bezig zijn, moeten hun werk in alle rust kunnen doen'', verklaarde hij.