JERUZALEM - Israël en de Hamas kunnen naar eigen zeggen zonder problemen samen een aantal steden besturen. De Hamas won eerder deze maand bij plaatselijke verkiezingen de meerderheid in meer dan twintig gemeenten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, en Israël zag zich verplicht tot samenwerking met de extremistische Palestijnse moslimgroep.
De Israëlische autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor deze gebieden werken samen met Hamas-leden die niet deelnemen aan terreuractiviteiten en die geen bedreiging vormen. Veel Palestijnse steden zijn aangesloten op het Israëlische elektriciteitsnet en de Israëlische riolering, waardoor samenwerking onvermijdelijk is.

Hamas-burgemeester Wajih Kawas bestuurt de stad Qalqiliya op de Westelijke Jordaanoever vanuit een Israëlische gevangenis. Ook zijn adjunct in Qalqiliya, Mohammed al-Masri, liet weten dat er niets verandert in de samenwerking met Israël, nu de Hamas de scepter in het stadhuis zwaait. ,,We zijn gekozen om te helpen de stad te doen opbloeien en we hebben er geen probleem mee te praten met wie dan ook die ons kan helpen of die een probleem voor ons kan oplossen.'' De Hamas heeft honderden Israëliërs gedood sinds zijn oprichting in 1987. Israël noemt de Hamas een terreurorganisatie en heeft diverse Hamas-leiders gedood met gerichte raketaanvallen.