ROME - De 72-jarige Bernardo Provenzano, de meest gezochte maffiabaas van Italië, heeft zich als bisschop vermomd om in 1992 naar een vergadering van de Cosa Nostra op Sicilië te gaan. Dat heeft een vrouwelijke ooggetuige vandaag gezegd voor een rechtbank in Palermo.
,,Zijn chauffeur opende de deur en Provenzano stapte uit de auto in bisschopskledij'', zei de spijtoptant van de maffia. Nochtans had een andere peetvader hem toen duidelijk gemaakt, dat een vermomming als priester op misprijzen van het ,,achtenswaardig gezelschap'' zou stoten.

Veel maffiosi beschouwen zich als gelovige katholieken en gaan naar de mis. Provenzano is al meer dan veertig jaar op de vlucht, maar houdt nog steeds de touwen in handen in de Siciliaanse onderwereld. Telkens opnieuw ontsnapt hij aan de politie. In 2003 zou hij zich naar verluidt in het Zuid-Franse Marseille aan de prostaat hebben laten opereren.

De speurders hebben onlangs een robotfoto gepubliceerd van de gangster. De laatste echte foto van hem als jongeman dateert uit de jaren vijftig.