JAKARTA - Geruchten over een naderende tsunami hebben duizenden inwoners van Bandar Lampung, aan de kust van Sumatra, in paniek op de vlucht doen slaan naar hoger gelegen gebied. Ze keerden pas na zonsopgang terug, toen duidelijk te zien was dat de vulkaan Anak Krakatau er rustig bij lag en dat van een eruptie en daardoor veroorzaakte tsunami geen sprake was.
Anak Krakatau is een klein vulkanisch eiland dat te voorschijn kwam na de vulkanische uitbarsting die in 1883 het eiland Krakatau uiteen reet. De explosie, die in een groot deel van Azië te horen was, veroorzaakte een tsunami die naar schatting 37.000 slachtoffers eiste. De schok blies zoveel as en rook de lucht in dat het weer er voor jaren door werd beïnvloed. De explosie was de krachtigste ooit - dertigmaal zo sterk als een atoombom.

De Anak Krakatau ligt voor de zuidkust van Sumatra, op dezelfde breuklijn als de aardbeving die de tsunami van 26 december veroorzaakte, maar wel minstens 1.600 kilometer daarvandaan. Vorige maand hebben wetenschappers al gemeld dat de Anak Krakatau - ook wel geschreven als Krakatoa - en enkele andere vulkanen in Indonesië tekenen van nieuwe activiteit vertonen.

Hoe het gerucht over een uitbarsting van de Anak Krakatau de wereld in kwam, is niet bekend, maar afgelopen nacht verspreidde het zich razendsnel over Bandar Lampung, onder andere door sms-verkeer. Rond 2 uur werden vanaf alle minaretten waarschuwingen uitgezonden over een naderende tsunami. ,,Mensen renden rond en riepen dat het water omhoog kwam omdat de Anak Krakatau uitbarstte'', zei een politieagent. Pogingen van de politie om de mensen via luidsprekerauto’s gerust te stellen, hadden geen effect.