ARNHEM - Organon, het grootste onderdeel van de farmadivisie van het Nederlandse concern Akzo Nobel, gaat samenwerken met Lexicon Genetics uit het Amerikaanse Houston. Dit bedrijf doet genetisch onderzoek voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.
Akzo Nobel-dochter Organon legt 22,5 miljoen dollar op tafel om mee te doen met Lexicons speurtocht naar nieuwe biotherapeutische medicijnen. Daarnaast betaalt Organon de komende vier jaar tot maximaal 50 miljoen dollar als aandeel in de onderzoekskosten.

Lexicon is volgens Akzo Nobel goed in het vinden van nieuwe geneesmiddelen en biotherapeutica. De twee ondernemingen gaan driehonderd genen selecteren voor gezondheidsbevorderende eiwitten of het coderen van antilichamen. Volgens Organon-onderzoeksmanager David Nicholson moet de samenwerking een nieuwe generatie medicijnen opleveren.

Organon is vooral groot geworden in anticonceptiemiddelen en droeg vorig jaar voor 60 procent bij aan de 3,4 miljard euro omzet van de farmadivisie van Akzo Nobel. De medicijnenmaker is al actief in de Verenigde Staten met een biotechnologisch centrum in Cambridge (Massachussetts) en een hoofdkantoor in Roseland (New Jersey).

De omzet van de geneesmiddelendivisie van Akzo Nobel is het afgelopen jaar teruggelopen. Akzo heeft al eerder aangekondigd samenwerking met derden te zoeken.