Amerikaanse soldate veroordeeld voor mishandeling
WASHINGTON - Een Amerikaanse soldate, Sabrina Harman, is schuldig bevonden aan mishandeling van gevangenen in de Iraakse Abu Ghraib gevangenis. Harman kan tot maximaal vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.
Harman werd vrijgesproken van de beschuldiging dat zij een groep Iraakse gevangenen zou hebben gefotografeerd toen die door bewakers werden gedwongen in het openbaar te masturberen. Een van haar mede-verdachten heeft vorige week gezegd dat zij daar niet bij aanwezig was.

Wel is bewezen dat Harman tal van andere sessies heeft bijgewoond waarop Iraakse gevangenen werden mishandeld of vernederd. Ze is dan ook te zien op veel van de beruchte foto’s die in oktober en november 2003 in de gevangenis zijn genomen en een schandaal veroorzaakten toen zij opdoken.

De rechter heeft gezegd dat Harman en de andere bewakers die nachtdienst deden in Abu Ghraib hebben samengespannen om zich met de gevangenen te amuseren. Er werden foto’s genomen om later nog eens te kunnen lachen om die mannen, aldus de rechter. De advocaat van Harman zei dat zijn cliënte, die voor ze naar Irak ging in een pizzeria werkte, een nieuweling was in het leger en geen ervaring had met het bewaken van gevangenen. Hij noemde het schandalig dat het leger groentjes als Harman in een positie plaatst waar ,,zij tegen haar meerderen moest opstaan om zich op de juiste manier te gedragen''.