Situatie in Oezbekistan blijft gespannen
Foto: belga/afp
WASHINGTON - De VS zijn ,,erg verontrust'' door de berichten over de gewelddadige repressie tegen burgers in het oosten van Oezbekistan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, wil politieke hervormingen in het land. De VS vragen aan de Oezbeekse overheid om het Rode Kruis volledige toegang te verlenen op het terrein.
Na de bloedige onderdrukking van een opstand in het oosten van Oezbekistan blijft de situatie in de Centraal-Aziatische Republiek gespannen. Ook vandaag zouden er opnieuw schietpartijen zijn in het grensgebied met Kirgizstan, waar duizenden vluchtelingen samenstromen.

Gisteren zouden in het grensstadje Pakhtaabad dertien mensen doodgeschoten zijn. Een woordvoerder van de overheid in het conflictgebied heeft dat echter ontkend. Volgens de Oezbeekse oppositie zijn al ,,minstens 745 dodelijke slachtoffers'' gevallen door het militaire ingrijpen de afgelopen dagen.

Onafhankelijk onderzoek

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept Tasjkent intussen op om een onafhankelijk onderzoek toe te laten naar de gewelddadige repressie tegen burgers. ,,Amnesty International veroordeelt het gebruik van overdreven geweld tegen burgers in Andijan en roept de Oezbeekse autoriteiten op om een snel en onafhankelijk onderzoek toe te staan naar de gebeurtenissen. De conclusies van het onderzoek moeten openbaar kunnen worden gemaakt zodat de verantwoordelijken van het geweld gerechtelijk kunnen worden vervolgd'', verklaarde de organisatie vanuit Londen.