RIO DE JANEIRO - Geweld in Rio de Janeiro heeft tussen maandagavond en dinsdagochtend aan minstens 16 mensen het leven gekost tijdens schietpartijen tussen de politie en vermoede drugstrafikanten of tussen rivaliserende bendes. Dat meldt de politie.
Dinsdagmorgen kwamen tien mensen om tijdens vuurgevechten tussen rivaliserende drugstrafikanten in de favela Morro da Mineira, in het noorden van Rio. Negen mensen liepen verwondingen op tijdens de schotenwisselingen. Een tiental veronderstelde trafikanten werd gearresteerd.

Het vuurgevecht, dat uren duurde, barstte los toen een rivaliserende bende de favela binnendrong om de controle van de drugstrafiek over te nemen van een andere bende. Het geweld verhevigde na de komst van de politie.

Zes andere vermoede drugstrafikanten kwamen maandagnacht om tijdens een confrontatie met de politie in de favela Rebu in het westen van de stad. Volgens de gemobiliseerde politie bevonden de trafikanten zich in een gestolen voertuig en openden het vuur, toen ze door een patrouille werden tegengehouden. De zes inzittenden met een leeftijd van 15 tot 30 jaar overleden in het ziekenhuis. Aan boord van het voertuig trof de politie 3.000 doses cocaïne aan.

De website Rio Body Count, die het aantal slachtoffers telt volgens persberichten sinds begin februari, maakte maandag gewag van 693 doden door het geweld in Rio, een cijfer dat door de site zelf als een stuk lager dan de werkelijkheid wordt beschouwd.