BAGDAD - Een dag na het aftreden van zes sjiitische ministers heeft de Iraakse premier Noeri al-Maliki dinsdag zijn omstreden soennitische minister van Defensie Abdul Kader al-Obeidi ontslagen. Iraakse media berichtten dat al-Maliki zelf de functie tijdelijk voor twee maanden zal overnemen, tot een nieuwe minister is gevonden. De grootste fractie van soennieten in het parlement, het Iraaks Consensusfront, had met haar vertrek uit de regering gedreigd, indien al-Maliki de Defensieminister niet ontsloeg.
Al vanaf zijn benoeming in juni 2006 was de man omstreden. Hij had na de oorlog aan grote militaire operaties tegen opstandelingen in het West-Iraakse Fallujah deelgenomen.

Al-Maliki kondigde inmiddels aan dat hij de zes afgetreden ministers van de beweging van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr door deskundigen zal vervangen. Hij zal zich bij het selecteren van de ministers niet bekommeren tot welke religieuze gemeenschap ze behoren.

De ministers van al-Sadr hadden als reden voor hun ontslag aangegeven dat er nog steeds geen termijn staat op de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.