WARSCHAU - De Poolse premier Jaroslaw Kaczynski brengt woensdag een bezoek aan de Europese Commissie. De regeringsleider wil van zijn doortocht in Brussel gebruik maken om zijn eurosceptische imago wat af te zwakken en een resem conflicten tussen Brussel en Warschau te bespreken.
,,De premier wil zijn pro-Europese standpunten voorstellen. Wij staan open voor de Europese Unie, in tegenstelling tot idiote artikelen waarin staat dat wij anti-Europees zouden zijn. Wij willen in de schoot van de Unie een minimum aan nationale elementen verdedigen, maar dat is normaal'', lichtte directeur Krzysztof Miszczak van de diplomatieke dienst van Kaczynski het bezoek aan de Commissie toe.

Polen trad in 2004 tot de EU toe en profileerde zich de voorbije drie jaar als één van de probleemkinderen binnen de familie. Warschau lag onder meer dwars tijdens de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting en de grondwet. Die laatste onderhandelingen zijn opnieuw geopend en Polen, dat de tekst niet ratificeerde, wil van die gelegenheid gebruikmaken om de besluitvorming met dubbele meerderheden opnieuw in vraag te stellen.

Rusland

De Poolse premier zal in Brussel ook het Russische handelsembargo tegen Pools vlees aankaarten. Als gevolg van het embargo blokkeert Polen de onderhandelingen over een partnerschapsakkoord met Rusland, een akkoord dat een belangrijk energieluik moet omvatten. De Commissie stelde de voorbije maanden alles in het werk om de Russen ervan te overtuigen dat het Poolse vlees aan alle kwaliteitsnormen beantwoordt, maar vooralsnog bereikte de Commissie geen doorbraak.

Kaczynski wil met de Commissie ook van gedachten wisselen over zijn conflicten met Brussel over de herstructurering van de scheepswerven en de aanleg van een snelweg door een natuurgebied. Kaczynski is de tweelingbroer van de Poolse president en leidt in eigen land een ultrarechtse coalitie. Vicepremier Roman Giertych van de Liga van Poolse Families zette reeds kwaad bloed in Europa met homofobe uitlatingen.