ANTWERPEN - De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag celstraffen tot 12 jaar effectief uitgesproken tegen vier jonge overvallers. Ze pleegden in de lente van 2006 vier hold-ups op drankgelegenheden en gingen daarbij soms bijzonder driest te werk.
De beklaagden pleegden hun eerste overval op 18 maart in café Shamrock in Wilrijk. Daar maakten ze een geldkoffer met 550 euro buit. Op 22 april dwongen ze in café De Nieuwe Kroon in Wilrijk klanten en personeel op de grond en namen de dagopbrengsten, de portefeuilles en gsm's mee. Op 8 mei vond een gelijkaardig scenario plaats in Bar Tabac in Boom.

De meest brutale hold-up gebeurde echter op 13 mei in café De Veertoren in Hemiksem. Een van de overvallers verkrachtte daar een vrouw met de loop van zijn vuurwapen. Ze gingen daarna aan de haal met de portefeuilles, gsm's en juwelen van de aanwezigen.

Naast de overvallen pleegden de beklaagden ook een reeks diefstallen en straatovervallen, vooral op bejaarden. Ze liepen uiteindelijk tegen de lamp toen enkele minderjarige mededaders loslippig werden tegenover de politie.

tegenover de politie.

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten en dat uitte zich ook in de opgelegde celstraffen. Danny M. ( 22) werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, zijn broer Luc M. (19) tot vijf jaar en Bevin N. (19) tot vijf jaar, waarvan een jaar effectief.

Arne V.G. ( 21) werd tot twaalf jaar cel veroordeeld. Hij liep al eens een celstraf op voor overvallen op homo's, maar trok daar volgens de rechtbank geen lessen uit.

Naast celstraffen veroordeelde de strafrechter hen ook tot het betalen van fikse schadevergoedingen aan de slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld. Twee andere beklaagden werden vrijgesproken.