Gesjoemeld met loting op WK snooker?
Foto: © Photo News
Ronnie O'Sullivan is de topfavoriet voor het wereldkampioenschap snooker, dat zaterdag in Sheffield van start gaat. Toch is het ver van zeker dat de wereldkampioen van 2001 en 2004 de eerste ronde zal overleven in de Crucible. In die eerste ronde staat de 31-jarige Engelsman immers meteen tegenover de 20-jarige Chinees Ding Junhui, het nummer twee bij de bookmakers. ,,Omdat er met de loting gesjoemeld is'', zegt O'Sullivan.
,,Mijn eerste gedachte na de loting was: 'Oei, dat wordt niet simpel', mijn tweede: 'Er is met de loting gesjoemeld'. Het is niet de eerste keer dat ik in de eerste ronde de zwaarst mogelijke tegenstander voorgeschoteld krijg. Ik moest al een keer tegen Marco Fu en twee keer tegen Stephen Maguire. Dit is zeker geen toeval meer. Ik weet niet wie hier achter zit, maar iemand probeert me te flikken.'' In 2003 verloor O'Sullivan van Fu, In 2004 en 2005 won hij wel van Maguire.

O'Sullivan was als nummer drie van de wereld 'beschermd' bij de loting, wat betekent dat hij niet tegen iemand anders uit de top zestien uitgeloot kon worden. Ding is 27e op de wereldranking, maar klom op de voorlopige ranglijst wel al naar de negende stek op. O'Sullivan staat slechts drie plaatsen hoger op die voorlopige ranking. Dit jaar stonden Ding, winnaar van drie rankingtoernooien, en O'Sullivan in de finale van het Masters al tegenover elkaar. O'Sullivan won met 10-3.

World Snooker ontkent dat er met de loting geknoeid is. ,,Er werd niets gemanipuleerd. De namen werden willekeurig getrokken door twee BBC-presentatoren. Daarbij was een onafhankelijke waarnemer aanwezig.'' De wedstrijd van 'The Rocket' tegen Ding, die zondag geprogrammeerd staat zal op de BBC van commentaar voorzien worden van een andere snelheidsduivel van het groene laken. Jimmy White neemt voor het eerst achter de microfoons van de Britse omroep plaats. 'The Whirlwind' was zes keer verliezend finalist in Sheffield, maar kon zich nu voor de tweede keer in 26 jaar tijd niet voor de eindronde plaatsen. Ook in 2001 was hij er niet bij. Voorlopig is de 44-jarige White alleen voor het openingsweekend in dienst van de BBC. Mogelijk maakt hij later in het toernooi ook nog zijn opwachting op het tv-scherm, maar dat hangt van zijn andere verplichtingen af.

Uitredend wereldkampioen Graeme Dott opent zaterdagnamiddag (14u00) de debatten tegen Ian McCullogh.