Nigeriaanse vice-president kandidaat voor presidentsverkiezingen
Foto: afp
ABUJA - De Nigeriaanse vice-president Atiku Abubakar mag van de kiesraad als kandidaat meedoen aan de presidentsverkiezingen van zaterdag. De kiesraad heeft dinsdag gezegd een uitspraak van het hooggerechtshof, dat er geen beletsel is voor Abubakars kandidatuur, te respecteren. Bij hernieuwd verkiezingsgeweld vonden twaalf politieagenten en een burger de dood.
De kiesraad zei dat de naam van Abubakar, een voormalige bondgenoot van president Olusegun Obasanjo, aan de kandidaatslijst op de stembiljetten wordt toegevoegd. Het is onduidelijk hoe de raad hiervoor denkt te zorgen, aangezien eerder werd gezegd dat al 61 miljoen stembiljetten waren gedrukt.

Het hooggerechtshof oordeelde maandag dat Abubakars naam niet van de kandidaatslijst kon worden geweerd op grond van veronderstelde fraude. Een door Obasanjo ingestelde onderzoekscommissie kwam eerder tot de slotsom dat Abubakar zich schuldig had gemaakt aan verduistering van overheidsgelden.

Abubakar raakte vorig jaar in onmin met Obasanjo. Mede door Abubakars toedoen strandde een poging van Obasanjo's aanhangers om de grondwet zo te wijzigen dat Obasanjo nog een ambtstermijn zou kunnen vervullen.

Bij verkiezingen voor de deelstaten vonden afgelopen zaterdag 21 mensen de dood. De partij van Abubakar wees de uitslag van de hand als frauduleus. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde stembusfraude in verscheidene deelstaten en deed een oproep de verkiezingen daar over te doen.