Vergrijzing treft vooral West-Vlaanderen
Foto: rr
BRUSSEL - Van alle Belgische provincies zal de vergrijzing zich het sterkst doorzetten in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit projecties die Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, dinsdag heeft verspreid.
Volgens de projecties van Eurostat zouden in 2030 10,9 miljoen mensen in België wonen. Daarvan zullen er 2,7 miljoen ouder dan 65 jaar zijn. In de praktijk betekent dat dat er voor elke honderd 15- tot 64-jarigen ruim éénenveertig mensen ouder dan 65 jaar zullen zijn. De zogenaamde Old Age Dependency Ratio of OADR zou dan 41,3 procent bedragen. Momenteel bedraagt de Belgische OADR nog 26,1 procent.

West-Vlaanderen

Nergens in België zal de vergrijzing zich sterker laten voelen dan in West-Vlaanderen. De provincie is nu reeds de oudste van het land, met een OADR van bijna 30 procent. Tegen 2030 zou de OADR er stijgen tot liefst 54,2 procent. Het eveneens landelijke Limburg staat op de tweede plaats met 45,8 procent, gevolgd door Antwerpen (42,4 procent), Vlaams-Brabant (42,1 procent), Waals-Brabant (40,9 procent) en Oost-Vlaanderen (40,8 procent).

Wallonië

De vergrijzing van de bevolking lijkt zich iets minder door te zetten in het Franstalige landsgedeelte. De provincies Luxemburg en Namen blijven ook in 2030 onder de drempel van 40 procent en in het Brusselse gewest zouden er naast elke honderd 15- tot 64-jarigen slechts 29 mensen leven die ouder dan 65 jaar zijn.

Eurostat baseerde zijn projecties op actuele statistieken over de vruchtbaarheid, de mortaliteit en de migratiestromen. In de meeste Europese landen zal de bevolking de volgende decennia gemiddeld ouder worden en zullen de bevolkingscijfers krimpen. België is één van de weinige landen waar de totale bevolking nog zal toenemen.