Pisa kloont toren
Foto: GBr
De Italiaanse stad Pisa gaat een tweede toren bouwen. Het zal ook lijken alsof de nieuwe toren naar een kant overhelt, maar in feite is dat optisch bedrog, zo schrijft de krant Corriere della Sera dinsdag.
,,Pisa kloont zijn toren'', titelt de krant. De nieuwe toren wordt eveneens 58 meter hoog, net als de oude toren, maar de helling ,,wordt door een spel van licht en schaduw gesimuleerd''. De nieuwe constructie in glas en beton krijgt net als het oude exemplaar een terras van waaruit bezoekers de stad kunnen overschouwen.

Toch weerklinkt er al protest tegen het project van 70 miljoen euro. ,,Projecten als deze verstoren de identiteit van een stad'', zegt Gioacchino Chiarini, rector van de universiteit van Siena. ,,Het is alsof we in Firenze een tweede Ponte Vecchio zouden optrekken''.

De echte scheve toren van Pisa is enkele jaren geleden in het kader van een spectaculaire reddingsactie opnieuw wat rechter getrokken. Experts ontdekten begin jaren '90 dat de overhelling van het bouwwerk elk jaar met een millimeter aan het toenemen was. De fundamenten van het gebouw werden versterkt en de toren werd 44 centimeter rechtop getrokken. De overhelling van het 58 meter hoge bouwwerk bedraagt nu iets meer dan vier meter. De toren heeft nu opnieuw dezelfde inclinatie als in het jaar 1800 en kan er volgens experts opnieuw driehonderd jaar tegenaan. Sinds 1987 is de toren van Pisa door UNESCO erkend als werelderfgoed.