Maandagmorgen:
 • 7:15 Virginia Tech Police Department (VTPD), de universiteitspolitie, ontvangt een noodoproep uit een studentenkamer in een studentencomplex in de West Ambler Johnston Recidence Hall. Een paar minuten later vindt de politie een man en een vrouw, doodgeschoten. Het blijkt te gaan om een oudere student, Ryan Clark en een eerstejaars studente, Emily Hilscher. De politie denkt dat de dader na de moord zelfmoord heeft gepleegd, en dat het een geïsoleerd incident is.


 • 7:30 De politie sluit de kamer af en begint studenten in dezelfde gang te ondervragen. Studenten zeggen dat een man die ochtend van kamer tot kamer is gegaan om zijn ex-vriendin te zoeken.


 • 9:15 Een gewapende man stapt in Norris Hall binnen, een gebouw waar ingenieursstudenten les krijgen. Hij sluit de toegangsdeuren met kettingen. Hij probeert een lokaal binnen te geraken, maar studenten barricaderen de deur. Hij lost twee schoten door de deur, maar niemand geraakt gewond. De man valt binnen in een lokaal waar op dat moment Duitse les doorgaat en opent willekeurig het vuur.


 • 9:26 Alle studenten ontvangen een e-mail over de moord.
  ,,Eerder op de dag heeft een schietincident plaatsgevonden in West Amber Johnston. De politie is ter plaatse en onderzoekt de feiten. De universiteitsgemeenschap wordt aangeraden voorzichtig te zijn. Er wordt gevraagd de Virginia Tech politie te contacteren als je iets verdacht opmerkt of als je informatie over de zaak hebt.’’


 • 9:45 De VTPD ontvangt een noodoproep van Norris Hall. Een professor, Scott L. Hendricks, belt ook het noodnummer, maar de politie is al vertrokken.

  Als de politie aankomt, zijn de toegangsdeuren van binnenuit gebarricadeerd. De politiemannen forceren de ingang en horen geweerschoten, die van de tweede verdieping lijken te komen. De schoten houden op als ze op daar aankomen.
  Ondertussen barricaderen ze de deur van prof. Hendricks. De politiemannen treffen er de dader aan. De 23-jarige Zuid-Koreaanse student Cho Seung-Hui heeft zich met een schot in het hoofd van het leven beroofd. Hij was laatstejaarsstudent Engels en verbleef op de campus.

  De man blijkt in 4 klaslokalen mensen doodgeschoten te hebben. Ook in de traphal liggen vermoorde studenten. Hij heeft 32 mensen doodgeschoten, onder wie 2 professoren. 12 studenten geraken gewond, onder meer door uit de ramen van de klaslokalen te springen.


 • 9:55 Alle studenten ontvangen een e-mail over het tweede incident.
  ,,Een gewapende man doolt rond op de campus. Blijf in de gebouwen tot er meer informatie komt. Blijf weg van alle ramen.’’


 • 10:45: De politie opent de deur van prof. Hendricks en manen hem aan het gebouw te verlaten.


Later op de dag:

Er worden twee vuurwapens gevonden in Norris Hall: een 9-millimeter en een 22-caliber. Eén van de twee wapens is gebruikt in beide schietpartijen, maar de politie is niet zeker dat Cho Seung-Hui in beide schietpartijen de dader was.

17 april:

Het dodentol staat op 32, de toestand van de gewonden is stabiel.
Vingerafdrukken van Cho Seung-Hu zijn gevonden op de wapens die tijdens de schietpartij zijn gebruikt. De serienummers op de wapens waren verwijderd. De dader droeg een rugzak met daarin een aankoopbewijs van een Glock 9 milimeter pistool. Het wapen werd in maart aangekocht.
Er zijn geen aanwijzingen dat er een medeplichtige was, maar de politie sluit voorlopig niets uit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig