BRUSSEL - De Europese Commissie zal morgen/woensdag boetes opleggen aan bierbrouwers omdat ze in de jaren negentig afspraken hebben gemaakt over de prijzen en klanten op de Nederlandse markt.
Dat is vernomen uit goede bron. Onder meer Inbev en Heineken verwachten een sanctie.

De Commissie opende reeds in 2000 een onderzoek naar overtredingen van de Europese concurrentieregels in de biersector. Vijf jaar later concludeerde ze dat Heineken, Bavaria, Grolsch en de Nederlandse poot van het toenmalige Interbrew (o.a. Dommelsch en Hertog Jan) in de tweede helft van de jaren ’90 vertrouwelijke informatie over prijzen uitwisselden en afspraken maakten over de verdeling van de markt. Zo werden de prijzen kunstmatig hoog gehouden.

De betrokken bedrijven hebben intussen twee jaar de tijd gehad om te reageren, maar de argumenten van de brouwers zouden de Europese Commissie niet overtuigd hebben.

Volgens goede bronnen zou het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag boetes opleggen. De boete kan in principe oplopen tot tien procent van de omzet van het bedrijf.

De Belgisch-Braziliaanse groep Inbev wou dinsdag geen commentaar over de zaak kwijt. Interbrew, de voorganger van Inbev, werd in 2001 al eens door de Commissie veroordeeld voor zijn deelname aan een kartel op de Belgische biermarkt, eveneens in de jaren negentig. Het bedrijf moest 46 miljoen euro ophoesten.