CAÏRO - Een ingenieur van de Egyptische dienst voor atoomenergie is gearresteerd op verdenking van spionage voor Israël. Dat heeft de aanklager van de staatsveiligheidsdienst, Hisham Badawi, dinsdag bekendgemaakt.
Badawi zei dat de verdachte, de 35-jarige Mohammed Sayed Saber, al sinds 18 februari vastzit, maar dat dit met oog op het onderzoek geheim was gehouden. In de spionagezaak worden ook een Japanner en een Ier gezocht. Saber zou de buitenlanders, die voortvluchtig zijn, tussen 2004 en 2006 hebben ontmoet in Hongkong.

Saber heeft belangrijke documenten van de dienst voor atoomenergie gestolen en doorgespeeld aan agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad. Hij kreeg daarvoor 12.500 euro, zei Badawi.

Woordvoerder Mark Regev van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat in Egypte vaak zulke beschuldigingen worden geuit en dat die ,,altijd grond blijken te missen''.

Kerncentrale

Egypte bezit een kleine nucleaire onderzoeksreactor. Het zag af van de bouw van een grotere reactor toen zich in 1986 de kernramp in Tsjernobyl voordeed. Onlangs kondigden de autoriteiten echter plannen aan om binnen tien jaar een kerncentrale te bouwen in Al-Dabaa aan de Middellandse Zee.