BRUSSEL- Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (Open VLD) ontkent dat er onvoldoende inspanningen zouden zijn gedaan om de nieuwe Opel Astra naar Antwerpen te halen. ,,We hadden een goed dossier. Deze beslissing heeft vooral te maken met de problemen bij GM zelf en niet zozeer met het falen van GM Antwerpen'', aldus Moerman vlak voor het overleg met premier Guy Verhofstadt en federaal minister van Werk Peter Vanvelthoven. ,,We moeten nu kijken welke andere toekomst voor GM Antwerpen we kunnen vinden'', aldus Moerman.

Moerman weerlegt de opmerkingen dat er fundamenteel probleem is voor de auto-assemblage in Vlaanderen. ,,Kijk bijvoorbeeld naar Ford Genk met twee nieuwe modellen en kijk naar Volvo Cars Gent'', klonk het.

Volgens haar heeft de beslissing van GM vooral te maken met de wereldwijde problemen van de autoconstructeur. ,,Vergeet niet dat GM in de Verenigde Staten ook 30.000 mensen op straat heeft gezet en tien fabrieken heeft gesloten'', aldus nog Moerman. Volgens haar vormt het gebrek aan beslissingscentra in Vlaanderen een belangrijke hindernis.

Volgens Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke toont de gang van zaken aan dat ,,we zeer kwetsbaar zijn en dat er zeer veel mensen in onzekerheid verkeren''. Hij wil vooral vanuit het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid zorgen voor de garantie dat iedereen die zijn job verliest bij GM Antwerpen de garantie krijgt op een nieuwe job. Hij dringt er bij GM ook op aan om duidelijke toekomstperspectieven te scheppen.