Poolse generaal Jaruzelski vervolgd voor uitroepen staat van beleg
Foto: ap
WARCHAU - De vroegere sterke man van het communistische regime in Polen, generaal Wojciech Jaruzelski (83), is dinsdag samen met acht andere mensen in staat van beschuldiging gesteld wegens het uitroepen meer dan 25 jaar geleden van de staat van beleg om de vrije vakbond Solidariteit te dwarsbomen. Dat heeft het met het dossier belaste parket bekendgemaakt.
Jaruzelski is door het Instituut voor Nationale Gedachtenis (IPN) in Katowice na een onderzoek van 2,5 jaar ervan beschuldigd ,,een gewapende groepering van delictieuze aard'' te hebben geleid. Het IPN , dat onderzoek voert naar misdaden van de nazi's en communisten tegen de Poolse natie, heeft de volmachten van een procureur-generaal en heeft het dossier overgemaakt aan een tribunaal in Warschau. Wanneer het proces begint, is nog niet vastgelegd.

Jaruzelski leidde tussen 1981 en 1989 de Poolse regering en communistische partij. Hij riskeert tot tien jaar cel.

Tot zijn medebeklaagden horen onder meer generaal Czeslav Kiszczak die toen de militaire veiligheidsdienst leidde en Stanislav Kania die in 1981 secretaris-generaal van de Poolse communistische partij werd.

Dreigende invasie

Jaruzelski, die na de vreedzame machtsoverdracht door de communisten in 1989 president was, heeft de staat van beleg altijd als het minste euvel beschouwd. Hij rechtvaardigde de uitzonderingstoestand met een dreigende invasie door de Sovjets.

Tijdens de staat van beleg, waardoor Solidariteit buiten de wet kwam te staan, kwamen duizenden mensen door politiegeweld om het leven. Zowat 90.000 mensenrechtenactiviten en aanhangers van Solidariteit belandden in de gevangenis.