BRUSSEL - De Memorial Van Damme wordt in 2008 opnieuw de finale van de Golden League. Dat heeft organisator Wilfried Meert dinsdag gezegd op de persconferentie waarop de editie van 2007 werd voorgesteld. De 32e Memorial zal doorgaan op vrijdag 5 september 2008, tien dagen na het einde van de Olympische Spelen in Peking.
De huidige slotmeeting, die van Berlijn, wordt volgend jaar vervroegd naar zondag 1 juni. Dat is onrechtstreeks het gevolg van de programmatieproblemen waarmee de organisatoren van de meeting in Berlijn dit jaar te kampen kregen. Door tal van oorzaken werd maar geen geschikte datum gevonden voor de editie van 2007. Uiteindelijk werd de meeting geprogrammeerd in hetzelfde weekend als de Memorial Van Damme. De meeting in Brussel heeft plaats op vrijdag 14 september, die van Berlijn op zondag 16 september.

Wilfried Meert is niet echt gelukkig met die situatie. ,,We hebben er alles aan gedaan om wat meer ruimte te creëren tussen de twee meetings, maar uiteindelijk hebben we toch moeten toegeven. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Golden League dat er twee meetings in één weekend geprogrammeerd staan. Dat heeft heel wat consequenties, vooral voor de atleten dan. Het is niet evident om je in één weekend twee keer op te laden voor een belangrijke meeting. Het zou mij niet verbazen mochten atleten die niets meer te winnen hebben in de Golden League, afhaken voor Berlijn. Al vallen er natuurlijk wel veel punten te rapen voor de IAAF-finale", aldus Meert.

Een ander gevolg van dat drukke weekend in september is dat er in het gemeenschappelijk programma van de Golden League geen plaats werd vrijgemaakt voor langeafstandsnummers. ,,Dat zou pas gekkenwerk geweest zijn", weet Meert. ,,Je kan moeilijk aan iemand vragen om twee keer in één weekend een 10 km te lopen voor een jackpot." In Brussel staat er traditioneel wel een 10.000 meter voor mannen op het programma. Bij de vrouwen is dat een 5.000 meter, al kan die nog vervangen worden door een 3.000 meter.

Ook aan de formule van de jackpot werd er gesleuteld. De jackpot van 1 miljoen dollar wordt voortaan verdeeld onder de atleten die op de zes meetings van de Golden League hun nummer kunnen winnen. Als niemand zes keer wint, wordt de helft van dat bedrag (500.000 dollar) verdeeld onder de atleten die vijf keer kunnen winnen. De nummers die in aanmerking komen voor de jackpot zijn bij de mannen de 100 meter, de 1500 meter, de 100 meter horden, het hinkstapspringen en het speerwerpen. Bij de vrouwen zijn dat de 100 meter, de 400 meter, de 100 meter horden, het hoogspringen en het polsstokspringen.

De organisatoren van de Golden League legden al enkele atleten onder contract die het volledige circuit zullen afwerken. Eén van hen is Tia Hellebaut. De Europees kampioene in het hoogspringen neemt het in de Golden League zes keer op tegen haar Zweedse collega Kasja Bergqvist, de wereldkampioene van 2005 en houdster van het wereldrecord indoor (2m08). Ook de Zweedse hinkstapspringer Christian Olsson, de Noorse speerwerper Andreas Thorkildsen, de Amerikaanse Sanya Richards, de Zweedse Susanna Kallur en de Russische polsstokspringster Yelena Isinbayeva tekenden een Golden League-contract.

Kim Gevaert, de Europees kampioene op de 100 en 200 meter, past voor een volledig Golden League-seizoen. De sprintster uit Kampenhout wil dit seizoen schitteren op de 200 meter en dat nummer is niet opgenomen in het gemeenschappelijk programma van de Golden League.

Programma Golden League 2007:
15 juni Oslo
6 juli Parijs
13 juli Rome
7 september Zürich
14 september Brussel
16 september Berlijn