Martine De Graef, gewezen gedeputeerde voor de VLD, zal op 10 juni op de tweede plaats van de Antwerpse kamerlijst van Lijst Dedecker staan. Zo kondigde Jean-Marie Dedecker aan op de persconferentie waarop hij Jurgen Verstrepen voorstelde als lijsttrekker. Dedecker wil in alle kiesomschrijvingen met volledige lijsten opkomen.

De Graaf was tot vorig jaar Antwerps gedeputeerde voor de VLD. Op 8 oktober haalde ze in het district Lier als lijsttrekster voor de provincie 5.791 stemmen, wat enkele honderden meer was dan lijstduwster, Vlaams parlementsvoorzitster Marleen Vanderpoorten. Voor de gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver zorgde ze met 1.164 stemmen voor een derde van de VLD-stemmen.

Bij de coalitieonderhandeling kwam het echter tot een scheuring binnen de VLD en besloot Martine De Graef met Martine Verbist CD&V/N-VA te steunen. Daarop werden de twee uit de VLD gezet.

Volledige lijsten

Jean-Marie Dedecker maakte zich sterk dat hij in alle kiesomschrijvingen voor Kamer en Senaat volledige lijsten zal indienen. Vooral in Brussel-Halle-Vilvoorde is dat een hele opgave, aldus de senator.

Dedecker heeft nog altijd niet uitgemaakt of hij de West-Vlaamse kamerlijst dan wel de Senaatslijst zal trekken. Wellicht wordt het het eerste. Ook is hij nog niet zeker of hij in duo zal optreden met Ulla Werbroeck. ,,We zijn beiden complementair, en het is dus misschien verstandiger om Ulla op de Senaatslijst uit te spelen. Daar kan ze door hij nationale bekendheid wellicht beter renderen'', luidde het.

Nog geen andere lijsttrekkers bekend

Behalve voor Antwerpen staat volgens hem nog geen enkele lijsttrekker vast. Dedecker houdt nog een ,,spectaculaire naam'' achter de hand, zegt hij, wellicht om de Senaatslijst te trekken.

Raymond Van Gaever, de broer van Vlaams parlementslid Freddy (Vlaams Belang), is kandidaat voor de Antwerpse lijst.

Boudewijn Bouckaert, voorzitter van de liberale denktank Nova Civitas en medestander van Jean-Marie Dedecker van het eerste uur, krijgt ook een prominente plaats, maar het is nog niet uitgemaakt of dat op de Oost-Vlaamse Kamerlijst of de Senaatslijst is.