Joesjtsjenko belooft democratische oplossing voor Oekraïne
Foto: reuters
BRUSSEL - President Viktor Joesjtsjenko is vastbesloten een vreedzame en democratische oplossing te vinden voor de parlementaire crisis in Oekraïne. Dat heeft hij dinsdag beloofd na een onderhoud met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie in Brussel.
,,We hebben nooit gepraat over het gebruik van geweld en we zullen dat ook niet doen'', zo verklaarde Joesjtsjenko. De Oekraïense president toonde zich tevreden dat er vooralsnog geen militairen in de straten van Kiev nodig zijn om het protest te beteugelen en de orde te handhaven. Hij riep alle politieke krachten in Oekraïne op om geen aanhangers naar de hoofdstad te brengen.

De prowesterse Joesjtsjenko is verwikkeld in een machtsstrijd met de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj en zijn coalitie. De president beval begin april de ontbinding van het parlement, maar Janoekovitsj weigert zich te plooien naar deze beslissing. De zaak ligt momenteel in handen van het grondwettelijke hof in Kiev.

Janoekovitsj

Janoekovitsj van zijn kant heeft dinsdag in Straatsburg het afzetten van president Viktor Joesjtsjenko geopperd voor het geval het Constitioneel Hof de beslissing van het staatshoofd om het parlement te ontbinden niet onwettig verklaart.

Een voor Janoekovitsj ongunstige beslissing van dat Hof zou volgens hem een ,,negatief voorval voor de president'' zijn. ,,Afzetting zou dan een van de opties zijn'', aldus Janoekovitsj.

Hij voegde eraan toe geen politieke en economische destabilisering van zijn land te willen en een oplossing te willen zoeken aan de onderhandelingstafel. ,,Wij zullen ons inspannen om een politiek compromis en een beslissing te vinden die voor alle partijen aanvaardbaar is.''