BRUSSEL - Belgen die kampen met ademhalingsproblemen kunnen zich vanaf dinsdag inschrijven voor de derde ,,Dag van de Spirometrie'', die plaats heeft op 9 mei. Het gaat om een initiatief van de Belgische Vereniging voor Pneumologie.
Die dag kunnen mensen gratis laten testen of ze lijden aan COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of astma.

Spirometrie is een eenvoudige, pijnloze en betrouwbare test waarmee de longcapaciteit gemeten wordt. Meer dan 680.000 Belgen leiden aan COPD, een vernauwing van de luchtwegen. Vijf à tien procent heeft last van astma. COPD is vaak het resultaat van jarenlang roken en treft vooral 45-plussers. Zowel COPD als astma zijn belangrijke doodsoorzaken.

Om zich in te schrijven, volstaat het zes vragen te beantwoorden op de website www.spirometrie.be. Wie op drie van de zes vragen positief antwoordt, heeft misschien een verminderde longcapaciteit en kan zich laten testen. De patiënt moet gewoon in de spirometer blazen. Met de resultaten kan hij of zij dan naar zijn huisarts.

Alle mensen die specifieke symptomen vertonen zoals een chronische hoest, een bronchitis die niet over gaat of snel buiten adem zijn, komen in aanmerking.