JERUZALEM - Een Israëlische docent die bij de schietpartij op de Technische Universiteit van Virginia in de Verenigde Staten om het leven kwam heeft de levens van een aantal studenten gered, door toen de dader naderde in de deuropening van zijn klaslokaal te gaan staan.
Dat heeft zijn zoon dinsdag gezegd. Het slachtoffer, de 75-jarige Liviu Librescu, doceerde al twintig jaar technische wetenschappen en wiskunde aan de universiteit in Virginia.

Enkele van zijn studenten vertelden zijn vrouw Marlena per e-mail hoe haar man hun levens redde door in de deuropening te gaan staan, zegt zoon Joe.

,,Mijn vader blokkeerde de deuropening met zijn lichaam en zei tegen de studenten dat ze moesten vluchten'', vertelt Joe Librescu vanuit zijn huis bij Tel Aviv in een telefoongesprek met het persbureau Associated Press. ,,De studenten deden de ramen open en sprongen naar buiten.''

Liviu en Marlena Librescu emigreerden in 1978 uit Roemenië naar Israël. In 1975 nam Liviu een sabbatical en ging het echtpaar naar Virginia, waar het nooit meer is weggegaan. Joe zelf studeerde van 1989 tot 1994 aan de TU van Virginia.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig