HAVANA - In een gezamenlijke verklaring hebben de meeste Cubaanse oppositiebewegingen maandag hun gemeenschappelijk streven naar buiten gebracht: een vreedzame overgang naar democratie op het eiland. Onder de ondertekenaars bevinden zich prominente Cubaanse dissidenten. Ook enkele van de vrouwen die bekend staan als de Dames in Wit, een verbond van echtgenotes van politieke gevangenen, hebben de verklaring ondertekend.
De oppositiegroepen zeiden dat zij, enige politieke en filosofische onenigheden daargelaten, gemeenschappelijke doelen voor Cuba nastreven, namelijk verzoening, respect voor de mensenrechten en de vrijlating van politieke gevangenen. Die doelen moeten volgens de oppositiebewegingen op vreedzame wijze bereikt worden door middel van respectvolle onderlinge samenwerking.

Enkele dagen voor de verklaring naar buiten werd gebracht, kondigden twee andere, meer gematigde oppositiebewegingen hun eigen coalitie aan. Geen van de leden van die twee groepen, de Democratische Solidariteitspartij en de Progressieve Boog, heeft de verklaring van maandag ondertekend.