Vijf doden bij zwaarste aanslag op VN sinds val van de taliban
Foto: ap
KABOEL - Bij de zwaarste aanslag op de Verenigde Naties in Afghanistan sinds de val van de taliban eind 2001 zijn dinsdag vier Nepalezen en een Afghaanse VN-medewerker gedood.
De Verenigde Naties in Kaboel deelden mee dat het springtuig in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar naast een VN-konvooi werd ontstoken. De politiechef van de provincie Kandahar, Esmatullah Alizai, zei dat de vier bewakers uit Nepal en de Afghaanse chauffeur op slag dood waren.

Alizai acht ,,vijanden van Afghanistan'' voor de daad verantwoordelijk. Daarmee omschrijven de Afghaanse autoriteiten islamitische rebellen zoals de taliban.

De woordvoerder van de VN-missie in Afghanistan, Adrian Edwards, zei: ,,Opzettelijke aanslagen op burgers zijn een duidelijke schending van de internationale mensenrechten''. De speciale EU-gezant voor Afghanistan, Francesc Vendrell, verklaarde in Kaboel: ,,Ik ben absoluut ontzet en vol walging over deze aanslag. Ik hoop dat dit een op zichzelf staand geval is, dat nooit herhaling zal krijgen''.

Bij de explosie van een oude artilleriegranaat in een school in de West-Afghaanse provincie Herat kwamen dinsdag vier kinderen om het leven, vier anderen raakten gewond. De kinderen hadden met de granaat gespeeld, zei de chef van de gerechtelijke politie in Herat, Nesar Ahmad Paikar. De school ligt op een vroegere militaire basis.

Na 30 jaar oorlog, burgeroorlog en gewapende opstand liggen in Afghanistan talrijke oude landmijnen en grote hoeveelheden niet ontplofte munitie, die in het verleden honderden mensen het leven hebben gekost. Regelmatig komen bij ongevallen kinderen om het leven, die met het explosief materiaal speelden.