Tour de France maakt van Gent tweede Montmartre
Op maandag 9 juli komt in Gent de tweede rit aan van de wielerwedstrijd Tour De France. Van zaterdag tot maandag wordt het Sint-Pietersplein omgetoverd tot een tweede Montmartre, met amateur-schilders, portrettekenaars en cartoonisten. Er komen ook accordeonspelers, fanfares, majoretten én een groot scherm waarop naast de tourrit ook films zoals Les Triplettes de Belleville worden vertoond.
Na een proloog in Londen, rijden de renners maandag over de meet aan de Charles de Kerchovelaan, vlakbij het SMAK.

Gent en Oost-Vlaanderen grijpen de aankomst van de tourrit aan om de Oost-Vlaming massaal de fiets op te krijgen. Maandag 9 juli zijn er vanuit verschillende hoeken van de provincie fietstochten van 25, 50, 75 of 100 km naar Gent.

Wie de nodige conditie wil kweken, kan vanaf 1 mei deelnemen aan een 'start to bike'-trainingsschema, naar analogie van het loopschema 'start to run'. Doorwinterde fietstoeristen kunnen tegen betaling van 10 euro zelf een 100-kilometer lange tocht van Diksmuide naar Gent rijden én kort voor de aankomst van de tourrijders over de meet komen aan de Charles de Kerchovelaan. De deelnemers krijgen voor de aardigheid een retro-truitje aangemeten.

Ten slotte is er maandag ook in en rond de Blaarmeersen een groot wielersportfeest met talrijke fietsactiviteiten voor het hele gezin. Daags voordien zijn er talrijke gezinsfietstochten door en rond Gent.

Ook kunstminnaars komen in aanloop naar de grote dag aan hun trekken. Zo vertelt Geert Hautekiet in 't Kuipke het legendarische verhaal van een dorsprenner uit Roubaix die naam wil maken tijdens de Tour de France van 1948.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst zal 17 kunstenaars op pad sturen om een stukje van het Tourtraject af te leggen. Zij vertellen dit na in een - documentair en artistiek - boek 'Sur la route'. De Spaanse Brusselaar die tijdens Over the Edges de stad lange tijd geplaagd heeft met zijn Tarzankreet, zal toreadorgewijs met zijn gehoornd ros ook een eindweegs fietsen.

Gent en de hele provincie moeten dat bewuste weekend vooral fietsgekte uitademen. Iedereen wordt opgeroepen om per fiets naar de aankomst van de tourrit te komen kijken. Daarom worden er ook extra fietsstallingen en bewaakte stallingen voorzien. In diverse horecazaken worden 'supporterslokalen' ingericht met het werk van 'Sur la route'.

Meer info op www.tourgent.be.