Oud-premier Bangladesh stemt in met ballingschap
Foto: AFP
DHAKA - De Bengalese autoriteiten hebben dinsdag de zoon van voormalig premier Khaleda Zia vrijgelaten. In ruil daarvoor zal zij Bangladesh vrijwillig verlaten. Dat werd dinsdag gemeld in de pers.
De interimregering heeft zowel Zia als haar politieke rivale, oud-premier Sheikh Hasina, onder druk gezet om in ballingschap te gaan, om ervoor te zorgen dat de rust in Bangladesh na een periode van politieke chaos kan weerkeren.

Onenigheid over de hervorming van het kiesstelsel tussen de twee vrouwen, die aan het hoofd staan van de grootste partijen van Bangladesh, heeft gewelddadige protesten met zich meegebracht en daarbij zijn sinds oktober 34 doden gevallen.

Noodtoestand

President Iajuddin Ahmed kondigde in verband met de protesten de noodtoestand af. Ook stelde hij de voor 22 januari geplande verkiezingen uit. Sinds januari is de overheid bezig om met harde hand de corruptie die de politiek tergt aan te pakken. Inmiddels zijn daartoe al 160 mensen gearresteerd, onder wie leden van de twee grootste partijen.w

Zia kwam maandag met de regering overeen dat zij het land verlaat, op voorwaarde dat haar twee zoons haar vergezellen. Haar jongste zoon, Arafat Rahman (36), was maandag gearresteerd wegens corruptie, maar werd dinsdagochtend zonder toelichting weer op vrije voeten gesteld. Zia’s oudste zoon, Tarique Rahman, zit nog vast in afwachting van een uitspraak in een rechtszaak over de afpersing van een bouwbedrijf voor een bedrag van ruim 120.000 euro.

Saudi-Arabië

Volgens de krant The Daily Star, die een ingewijde binnen de overheid aanhaalde, zal Zia binnen enkele dagen met Arafat naar Saudi-Arabië afreizen, enige tijd later gevolgd door Tarique.

Sheikh Hasina bezoekt momenteel haar kinderen in de Verenigde Staten. Zij kan in Bangladesh een aanklacht tegemoet zien voor haar aandeel in de dood van vier politieke activisten, die in oktober bij rellen om het leven kwamen. Ook wordt zij beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in ruil waarvoor ze een aanbesteding van de overheid goedkeurde voor de bouw van een energiecentrale.

Toch is Hasina van plan om op korte termijn naar Bangladesh terug te keren. Volgens haar partij wordt ze daar maandag verwacht.