Rusland lanceert eerste Dnepr-raket sinds falen in zomer 2006
Foto: afp
MOSKOU - Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is dinsdag voor het eerst sinds de mislukking van de zomer vorig jaar een Russisch-Oekraïense Dnepr-draagareket gelanceerd, aldus een functionaris van de door Rusland van Kazachstan gehuurde ruimtehaven.
De nuttige lading bestond uit veertien buitenlandse satellietjes. De Dnepr vertrok uit een silo om 08.46 uur Belgische tijd. Normaal diende de nuttige lading om 09.02 uur Belgische tijd uitgezet te zijn.

,,Passagiers'' zijn onder andere de Egyptische aardobservatiesatelliet Misrasat-1, de Saudisat-3, de Saudi Comsat 3 tot en met 7, de AKS-1 en AKS-2 technologische demonstratiesatellieten en de Noorse NUCUBE 1 kunstmaan.

De Dnepr is een geconverteerde intercontinentale ballistische raket die in het westen bekendstaat als de SS-18 Satan en die door het in 1997 gestichte Russische bedrijf ISC Kosmotras wordt uitgebaat. Kosmotras omvat bedrijven en organisaties in Rusland en Oekraïne die de SS-18 (in Rusland de RS-20) hebben ontworpen en vervaardigd.

Op 26 juli mislukte een lancering, met verlies van achttien satellieten tot gevolg. De eerstvolgende start was aanvankelijk voor 27 maart voorzien, maar werd uitgesteld vanwege een probleem in de bovenste trap, aldus een functionaris van Kosmotras.