Moordende schutter liet brief achter
Cho Seung-Hui Foto: reuters
TAIPEI - De schutter die op een universiteitscampus in Virginia 32 studenten doodschoot en nadien zelfmoord pleegde, was een 23-jarige jongeman van Zuid-Koreaanse origine die Cho Seung-Hui heet. Hij was een laatstejaars student Engels. De jongeman zou een met scheldwoorden gelardeerde brief achtergelaten hebben.
Voor de dodelijke raid zou de schutter ruzie gemaakt hebben met zijn vriendin. Dat getuigde een Taiwanese student. Volgens Chen Chia-hao, die studeert aan Virginia Tech, begon de jongen te schieten na de ruzie. Dat verklaarde hij aan het Taiwanese televisiestation CTI. ,,Ze hadden een zware discussie in de West Ambler Johnston Hall en hij schoot op haar. Dan kwam de supervisor, en ook die schoot hij neer'', verklaarde Chen aan de telefoon tegenover CTI.

De politie kwam ter plaatse, maar er werd niet onmiddellijk alarm geslagen, omdat men ervan uitging dat het om niet veel meer dan een uit de hand gelopen ruzie ging. Student Jason Piatt zei op de zender CNN dat de studenten pas twee uur na de eerste schietpartij een e-mail kregen waarin ze werden ingelicht over de gebeurtenis, dus rond de tijd dat de tweede moordpartij begon. Een andere student ging zover te zeggen dat de universiteit bloed aan de handen had omdat ze zo laat reageerde.

,,We hadden aanvankelijk geen reden om aan te nemen dat zich nog een incident zou voordoen'', zei de rector van de universiteit, Charles Steger in een reactie. ,,We hebben in eerste instantie alleen de studenten waarvan we dachten dat ze er onmiddellijk bij betrokken waren gewaarschuwd.''

Een kleine twee uur later begon echter een dodelijke raid op een ander deel van de 1.050 hectare grote campus van de Technische Universiteit van Virginia in Blacksburg. Het is nog niet officieel bevestigd dat er een verband is tussen beide schietpartijen, maar algmeen wordt aangenomen dat dat wel het geval is. Een eerste ballistisch onderzoek zou trouwens al uitgewezen hebben dat in beide gevallen hetzelfde vuurwapen gebruikt werd.

Vanuit de studentenkamer zou de jongeman, die door sommige getuigen op zo'n 20 jaar geschat wordt, naar het lesgebouw Norris Hall zijn getrokken. Daar deed hij de voor- en achterdeur op slot met een ketting. Zo'n 25 studenten volgden er Duitse les. De schutter opende het vuur op de studenten en sloeg daarna de hand aan zichzelf. ,,Hij schoot zichzelf in het achterhoofd. Hierdoor was hij moeilijk te identificeren'', zegt de getuige.

Studenten sprongen in paniek uit de ramen van het lesgebouw om aan de kogels te ontkomen, meldden getuigen. Enkele gewonden werden door studenten en universiteitspersoneel, die niet wilden wachten tot ambulances ter plaatse waren, naar buiten gedragen.

,,De man ging uiterst brutaal te werk'', aldus dokter Joseph Cacioppo, die op de dienst spoedgevallen in een plaatselijk ziekenhuis werkt. ,,Alle slachtoffers hadden minstens drie schotwonden.'' In totaal vielen er - schutter inbegrepen - 33 doden. Onder hen zouden er tenminste twee docenten zijn.

Moordende schutter liet brief achter

In een brief maakte de 23-jarige student uit Zuid-Korea een lijst van klachten op, zo meldde de Chicago Tribune. De boodschap werd in zijn kamer in het woonblok op de campus van de universiteit van Blacksburg gevonden.

Volgens de krant klaagde de jongeman in zijn schrijven over ,,rich kids'' (rijke jongeren), over ,,ontaarding'' en ,,bedrieglijke charlatans'' op de campus. Cho had de jongste tijd steeds meer een gewelddadig en uiterst merkwaardig gedrag aan de dag gelegd. Hij zou onder andere brand gesticht hebben in een kamer van een studentenhuis en verschillende vrouwen hebben gestalkt. Mogelijk heeft hij ook een tijdlang medicamenten tegen depressies geslikt.Uit gerechtelijke documenten blijkt dat hij pas enkele dagen geleden een bekeuring voor snelheidsovertreding had ontvangen. Voorts raakte bekend dat Cho in 1992 naar de Verenigde Staten was gekomen en beschikte over een langdurige verblijfsvergunning, de zogenaamde ,,green card''. Deze status maakte het hem in de staat Virginia mogelijk om zoals elke andere Amerikaanse burger legaal wapens aan te schaffen.

De ouders van Cho wonen in de stad Centreville in de omgeving van de federale hoofdstad Washington, waar ze op zowat 700 kilometer van de plaats van het misdrijf, een stomerij zouden uitbaten. ,,Hij was een stille jongen, en hield zich steeds van anderen afzijdig'', citeerde de Chicago Tribune een buur.

Postbode Rod Wells, die de familie reeds jarenlang post bezorgt, beschreef vader en moeder als steeds vriendelijk en hoffelijk. ,,Geen enkele ouder verdient zoiets'', zei hij zichtbaar aangedaan.

,,Te voelen in ieder Amerikaans klaslokaal''

President George Bush zei dat de schietpartij iedere student in de Verenigde Staten zal beïnvloeden. Scholen zouden volgens hem toevluchtsoorden moeten zijn, veilige plaatsen waar wordt geleerd. "Als zo’n toevluchtsoord wordt geschonden, laat dat zich voelen in ieder Amerikaans klaslokaal", zei hij. Hij zei ook dat zijn vrouw Laura en hij en vele anderen in het land voor de slachtoffers bidden. Eerder liet hij via een woordvoerster weten met afschuw van het nieuws kennis te hebben genomen. "De president is van mening dat mensen het recht hebben wapens te dragen, maar vindt dat alle wetten gerespecteerd moeten worden", aldus de woordvoerster. Later op de dag brengt de president nog een bezoek aan de universiteit van Virginia.

Ongeziene slachtpartij

Nog niet eerder zijn bij een schietpartij in de Verenigde Staten zoveel doden gevallen. In Killeen in de staat Texas vermoordde een man in 1991 23 mensen. Daarna pleegde hij zelfmoord. Op de Universiteit van Texas opende in 1966 een man het vuur vanuit een klokkentoren. Hij doodde zestien mensen voordat de politie hem dood kon schieten. In 1999 vermoordden twee tieners op de Columbine High School in Colorado twaalf medeleerlingen en een lerares alvorens de hand aan zichzelf te slaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig